Diyetisyen Melek Arslan Beslenme ve Diyet Merkezi

Devlet Bahçeli Bulvarı 1 Etap Alibeyli Mah. Dadaloğlu Cad. Ersözlü Apt. Kat:2 No:5

Kaliteli bir yaşamın sürdürülmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için sağlıklı bir sindirim sistemi içerisinde beslenmenin önemi büyüktür. Sindirim sistemi; alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile büyük moleküllerin daha küçük bölümlere parçalanmasını, parçalanmış bölümlerle su ile elektrolitleritlerin emilmesini ve emilenlerin kan dolaşımı tarafından toplanmasını sağlar.

Sindirim sistemi hastalıklarının önlenebilmesi ve tedavi edilmesinde beslenmenin rolü büyüktür. Ağızda başlayıp anüste sonlanan sindirim yolculuğunda görülebilen hastalıkların türüne, görüldüğü bölgeye ve kişiye özel durumlara bağlı olarak beslenme tedavisi değişebilmektedir. Ağız ve boğazda görülen diş çürüğü, diş eti bozuklukları, tükrük bezi hastalıkları gibi tanılarda bireyler ağrı, çiğneme güçlüğü, yutma problemleri yaşamaktadır.

Bu yüzden öğün sayısı artırılarak, yumuşak ve sıvı diyet alınmasına, çok sıcak ve soğuk besinlerin tüketilmemesine, sigara içilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yemek borusu hastalıklarından en sık görülen gastroözafagial reflü hastalığıdır. Tıbbi beslenme tedavisi gerektirir. Hastalığa ve kişiye uygun hazırlanan beslenme programı, reflü sıklığını en aza indirir.

Sindirim sistemi hastalıklarından en çok görülen mide ile ilgili olan hastalıklardır. Bunlar gastrit ve ülserdir. Mide mukozasının tahrip olması sonucu oluşan bu hastalıklarda beslenme oldukça önemlidir. Bu hastalıklara uygun ve bireye özel beslenme programı uygulanmazsa mide tahribatı artarak ilerde mide kanserine sebep olabilir.

İnce bağırsaklar hastalıklarından ishal ve kabızlık her yaşta görülebilmektedir. İshale sebep olan etmenler saptanmalı ve uygun beslenme reçetesi kullanılmalıdır. Hastanın bu süreci atlatabilmesi için su ve elektrolit kaybı karşılanmalı, diyet posa miktarı azaltılmalıdır. Kabızlığın nedenleri arasında yanlış ve düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam sayılabilir. Hastalığın tedavisinde diyet posa miktarı, fiziksel aktivite ve su tüketimi artırılmalıdır.

Yemek tüketiminden sonra kişilerde görülen şişkinlik, bulantı, kramp, acı, mide ağrısı, gaz, hassasiyet, yenilen yiyeceklerin tekrar ağzınıza gelmesi, hazımsızlık, yanma, geğirme gibi şikayetler kişiye özel hazırlanan uygun beslenme programı ile en aza indirilip, hastaların günlük yaşantısına devam etmesi sağlanabilir.

Osmaniye diyetisyen

Osmaniye diyetisyen, osmaniye diyet merkezi, osmaniye sağlıklı yaşam, osmaniye diyet, diyetisyen melek arslan, osmaniye diyet merkezi, osmaniyede diyetisyen