Bir sporcunun yeteneklerinin en yüksek seviyeye ulaşmasında beslenmenin rolü oldukça büyüktür. Sporcunun beslenmesindeki amaç, cinsiyet, yaş ve fiziksel çalışmaya göre, ihtiyaç duyulan bütün besin öğelerini ve harcanan enerjiyi yeterli oranlarda sağlamaktır. Sporcunun diyeti, yaşamsal faaliyetleri ve antrenman için harcadığı enerji, protein, vitamin ve mineralleri tam olarak karşılamalıdır. Antrenmanın derecesi ağırlaştıkça ve süresi uzadıkça enerji maliyeti artar.
Enerji maliyeti düşük spor dallarının başlıcaları; basketbol, yelken, boks, dans, beyzbol, jimnastik, judo, atıcılık, kısa mesafe koşu, kısa mesafe yüzme, tenis, voleybol ve güreştir. Enerji maliyeti yüksek spor dalları ise; futbo, hentbol, aletli jimnastik, uzun mesafe koşu, uzun mesafe yüzme, maraton, kayak ve dağcılıktır.
Bazı spor dallarının enerji maliyeti dakikada kalori olarak şöyledir:
-dağa tırmanma 11-14 -bisiklete binme 5-11 -dans 3-8 -futbol 8-9 -jimnastik 2.5-6.5 -kros 10-11 -tenis 6.5-7.5 -kayak 11-19 -yüzme 11-12
Spor yarışından önce diyetin amacı, kas glikojen düzeyini en üst düzeye getirmektir. Yarış öncesi diyetin özellikleri:
- Yarıştan 7 gün önce, 3 gün süreyle, 100 g karbonhidratlı, yüksek yağ ve proteinli diyet uygulanmalıdır. Bu sırada ağır antrenman yapılmalıdır.
- İkinci 3 günlük sürede bol karbonhidratlı diyet yapılmalıdır. Antrenman hafifletilir.
- Yarıştan önceki gün bol karbonhidratlı diyet yanında sporcu dinlenmelidir.
- Yarıştan 3-4 saat önce hafif, gaz yapmayan, sindirimi kolay, posası ve yağı az yemek yenmelidir.
Yemekten hemen sonra antrenman yapılması, kandaki enerji kaynağı için, çalışan kaslarla, barsaklar arasında bir yarışla sonuçlanır. Bu bakımdan, yemekten hemen sonra ağır fiziksel hareketler yapılmamalıdır. Yemekten 3 saat sonra antrenmana başlanmalıdır. Ayrıca antrenmandan önceki yemek çok ağır olmamalıdır. Antrenmandan hemen önce, çok fazla karbonhidrat alınmasının da hareket yeteneğini azalttığı bulunmuştur.
Günlük besinler genellikle üç öğün olarak alınmalıdır. Yeterli ve dengeli bir sabah kahvaltısının spordaki başarıyı arttırmaktadır.
Spor yarışları esnasında terleme ile vücuttan sıvı kaybı olmaktadır. Vücuttan kaybolan su, kayıp hızına oranlı olarak yerine getirilmelidir. Özellikle sıcak havalarda yapılan antrenmanlarda, su içilerek sıvı kaybı karşılanmalıdır. Yarışlardan bir gün önce fazla miktarda su alınmalı, yarışa başlamadan bir iki saat önce de bir miktar su içilmelidir.
Sporcuların diyetinde içecekler önemli yer tutar. Çay ve kahve uyarıcı olduğundan dolayı sporcular tarafından tercih edilir. Ancak, bu içeceklerin uyarıcılığı geçicidir ve uzun süreli yorgunluğu önlemez, orta derecede(günde 4 bardak kadar) kullanılmalıdır. Gazozlar, sıvı ve enerji sağladığından, özellikle yemek aralarında kullanılabilir. Alkol, sinir sistemini uyuşturduğu için kullanılmamalıdır. Antrenmandan önceki yemekte alınan 1-3 bardak içecek sıvı gereksinimini karşılayabilir. En iyi içecek taze meyve suyu ve limonatadır.
Sıcak havalarda yapılan antrenmanlarda, aşırı terleme ile tuz kaybı olur. Yemeklere eklenen tuzla kayıp karşılanır. Yarış anında karın ağrıları gibi durumları önlemek için yarış öncesi yemekler; sulu, kolay sindirilir, posasız, yağı az ve gaz yapan besinlerden
(kurubaklagil, lahana, karnabahar, turp v.b ) yoksun olmalıdır. Ayrıca çiğ sebze ve meyveler, fındık, fıstık gibi çerezler, çekirdekli sebze ve meyveler alınmamalıdır. Izgara, az su ve fırında yağ konmadan pişmiş, etli taze sebze yemekleri, sütlü tatlı, ekmek, makarna, pilav, meyve suları ve limonata yarış öncesi yemeklerinde yer alır. Yemek yarıştan 3-4 saat önce yenmelidir.
Yemek yerken fazla soluma, yemekleri çiğnemeden yutma ve aşırı içecek içme de antrenman sırasında gaz rahatsızlığına yol açabilir. Yemekler yavaş, iyi çiğnenerek yenmelidir. Yarıştan önce yenen proteini çok yüksek yemekler, idrara çıkışı hızlandırdığından önerilmez.