Diyetisyen Melek Arslan Beslenme ve Diyet Merkezi

Devlet Bahçeli Bulvarı 1 Etap Alibeyli Mah. Dadaloğlu Cad. Ersözlü Apt. Kat:2 No:5

Bebek Beslenmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebek Beslenmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerin gereksinimleri yetişkinlerden farklıdır. Bu nedenle bebeklerin beslenmeleri de bebeğin ayına, fiziksel durumuna, gelişimine, mide kapasitesine göre özenle ayarlanmalıdır. Besinsel gereksinimleri iyi hesaplanmalıdır. Bebeklerin beslenmelerinde anne sütünün önemi büyüktür.
0-6 ay arası anne sütü tek başına mucizevi bir besindir ve bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için tek başına yeterlidir .Anne sütünün yetmediği durumlarda mama takviyesi yapılabilir .
06-12 AY ARASI BESLENME
06 -12 aylık dönem ek gıdaya geçiş dönemidir ve aslında çocuğun yeme alışkanlığının oluştuğu en önemli dönemdir .
Ek gıdaya geçişte peki nelere dikkat edilmeli ?
6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. Mide kapasitesi 180 ml’dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır.
3 Gün Kuralı Nedir?
3 gün bekleme kuralı, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin besinlere vereceği tepkileri, reaksiyonları takip edebilmeniz için çok önemli bir kuraldır.
6 aylık bir bebeğe ek gıdaya başlarken 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlanmalı ve aynı gıda 3 gün boyunca önceki miktardan biraz daha fazla arttırılarak verilmelidir.

6. ay
İlk şart olarak anne sütüne devam edilmelidir. Anne sütüyle beraber ek besinlere geçildiği bu dönemde bebeği kaşığa alıştırma amaçlanır. Bebek dilini kullanarak kaşıkla verilen besini ağzının arkasına iterek yutmayı 6.-7.aylarda öğrenir. Ek besinlerden ilk olarak yoğurda alıştırılır, bunu takiben meyve suyuna başlanır.1 kez meme 1 kez yoğurt verilir. Bebek 2-3 gün yoğurda alışınca, 1 tatlı kaşığı meyve suyu (şeftali suyu) verilmeye başlanır ve miktarı yavaş yavaş arttırılır. Sıvı besinler yumuşak ezme kıvamında verilmelidir. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu ve püresi, pekmez, yumurta sarısı başlangıçta 1/8 oranında daha sonra 1/4 oranında gibi tüketilebilir.

7. ay
Bu dönem bebeğin kaşığa tam alışması; katı besinlere geçilmesi, bebeğin oturmaya başlaması, bir elinden diğerine bir şeyi geçirebilmesi süreci ile ilintilidir. 7-8.aylarda çiğneme hareketleri başladığından pütürlü püre kıvamında besinler verilebilir, sıvı gıdaları fincandan içebilir, yeni lezzet ve yapıda besinler beslenmeye eklenebilir. Bu şekilde bebeğin motor hareketlerinin gelişmesine yardımcı olunur. Anne sütüne devam edilmekle beraber yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu, pekmez pirinç unu, pirinç, sütlü mama, acısız tarhana, yoğurtlu ve sütlü çorbalar, mercimek çorbası, pekmez, yumurta sarısı (tam), et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), bitkisel yağlar, sebze püre veya sebze çorba bu ayda tercih edilen besinlerdir.

8. ay

Bebek 8-9.ayında çiğnemeyi öğrenmiştir çünkü bu aylarda motor gelişim, dişlerin çıkması, bebeğin ufak besin parçalarını eline alması, ağzına götürmesi, çiğnemesi gelişir. Bu yüzden bebeğe gözetim altında ekmek, meyve, köfte vb. besinler verilerek cesaretlendirilmeli, besin çeşitliliği arttırılmalıdır. Bunların yanından anne sütüne devam edilerek yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri, bitkisel yağlar, iyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli) tam yumurta veya pastörize peynir, tahıl, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut ezmeleri besinler tüketilmelidir. Bebek günde 2-3 öğün şeklinde beslenmeli, ara öğünleri de ekmek içi ufalanmış yoğurt, meyve ezmeleri ve meyve suları olacak şekilde verilmelidir.

9-12.aylarda bebek kendi kendine yemeğe başlamalı ve ailesi tarafından da yeme işlemi desteklenmelidir. Bu aylarda bebek parçalanmış, ezilmiş besinler, parçalanmış etler tükete bilmekte; sebzeyi, meyveyi, patatesi, peyniri, yumuşak eti küp parçalar halinde yiyebilmektedir. Önemli olan bebek için yemekler az yağda hazırlanıp yağ olarak zeytinyağı tercih edilmelidir. Beslenmesi üç ana iki ara şeklinde olmalıdır.

1 yaşına gelen çocuk ise aile ile aynı yemekleri yiyebilir, çocuğa özel olarak yemek hazırlanmasına gerek yoktur. Dikkat edilmesi gereken nokta az yağlı, az tuzlu ve baharatsız olması yönündedir.

Yorum Gönder

(0 Yorum)

Osmaniye diyetisyen

Osmaniye diyetisyen, osmaniye diyet merkezi, osmaniye sağlıklı yaşam, osmaniye diyet, diyetisyen melek arslan, osmaniye diyet merkezi, osmaniyede diyetisyen