EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME
Emzirme dönemi; bebeğin büyüme ve gelişmesi açısından son derece önemli bir süreçtir. Emzikli bebeği olan bir annenin beslenme programı bütün besin gruplarını içermeli ve diyet dikkatle hazırlanmalıdır. Yeterli anne sütü miktarının sağlanabilmesi annenin beslenme ve psikolojik durumuna bağlıdır.
EMZİREN ANNE İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ;
Kompleks karbonhidratlar: Enerji için tam tahıllar, meyve ve sebzeler tercih edilmeli.
Sağlıklı yağlar: Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren somon, zeytinyağı, avokado, yağlı tohumlar emzirme dönemi için ideal yağlar.
Proteinler: Yağsız kırmızı et, balık, tavuk, hindi, yumurta bebeği-nizin büyümesi için önem taşır.
Kalsiyum: Süt, peynir ve yoğurt kalsiyumun en iyi kaynaklarından. 2-3 porsiyon tüketmek yeterli.
Sebze ve meyveler: Havuç, patates, kavun, domates ve diğer sebzeyle meyveler önemli vitaminler, mineraller içerir.
Su: Her emzirme seansında bir bardak su için. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin. Ayrıca bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketin. Kompostoya şeker ilave etmeyin, meyvenin kendi şekeri yeterli.
Vitaminler: Hamilelikte aldığınız multivitamin tabletine emzirmenin ilk aylarında da devam edin ancak aldığınız vitamine güvenerek günlük taze sebze ve meyve tüketiminizi azaltmayın.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
İyot, her zaman doğal beslenme ile vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde alınamamaktadır. Bu sebeple emziren annelerin yemeklerinde mutlaka iyotlu tuz tercih etmesi önerilir.
Mutlaka tatlı yeme ihtiyacı duyan anneler, şeker ya da işlenmiş gıdalar yerine pekmez ya da pekmez ile tatlandırılmış meyveler tercih edebilirler.
Yeterli düzeyde süt üretiminin en önemli koşulu, yeterli miktarda sıvı almaktır. Anne, günde en az 8- 12 bardak su içmelidir. Suyun yanında içerdiği C vitamini sebebiyle taze sıkılmış meyve suları ya da kalsiyum desteği ile süt de tercih edilebilir.
Sarımsak, soğan ve aşırı baharat kullanımının anne sütünün tadını değiştirebildiği gözlemlenmiştir. Bazı bebekler bu tür gıdaların tüketiminden sonra emmeyi reddedebilir ya da gaz problemi yaşayabilir, fakat bazılarında ise hiçbir olumsuz etki gözlemlenmeyebilir.